keskiviikko 14. joulukuuta 2016

14 | Punajuuriranet ja fetadippi

Upean makuinen punajuuri sopii joulunaikaan loistavasti, ja oonkin syönyt sitä viime aikoina ihan sikana. Vahva maku mätsää yhteen aattopöydän ruokien kanssa, ja sinne jo valmiiksi kuuluva rosolli taitaa olla monelle tutuin punajuuresta tehty "ruoka". Vielä ei viitsi vetää rosollia mahan täydeltä, mutta punajuuresta on moneen muuhunkin. Mä testasin eilen iltaruoaksi punajuuriranskiksia fetadipillä, ja lopputulos oli ihan superherkku. Jouluisia makuja pikaruoan muodossa, mikäs sen parempaa. 



PUNAJUURIRANET KAHDELLE

Tarvitset: 
noin 8 punajuurta (jos ovat isoja, niin vähemmän)
suola
pippuri
muskottipähkinä
inkivääri
kaneli
öljyä

Tee näin: 
1. Kuori punajuuret, ja pilko ne ranskisten muotoon. Laita valmiit palat kulhoon. 
2. Ripottele mausteet punajuurten päälle. Ite laitoin reippaasti suolaa ja pippuria, ja inkivääriäkin aika paljon, mutta kanelia ja muskottipähkinää pistin vain pienen ripauksen kumpaakin.
3. Lorauta päälle hieman öljyä, ja sekoita huolella niin, että mausteet ja öljy levittyvät kaikkiin punajuuriin.
4. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, ja laita grillivastukset päälle parin viimeisen minuutin ajaksi. Fetadippi valmistuu kätevästi sillä aikaa, kun ranet ovat uunissa.



FETADIPPI

Tarvitset: 
½ dl fetakuutioita, ½ dl kuohukermaa

Tee näin: 
Mittaa fetakuutiot pienen kulhon tai syvän lautasen pohjalle ja muussaa ne. Kaada päälle kerma (kannattaa kaataa noin puolet siitä ensin, ja lisätä loput vain jos seoksesta tulee aluksi liian paksua). Sekoita huolella. Vahvan makuinen punajuuri ei fetadippiin enää ylimääräisiä mausteita kaipaa, mutta ainahan niitä voi joukkoon lisätä, jos oot eri mieltä mun kanssa.

Mä käytin sekoitteluun ihan vain haarukkaa, mutta esimerkiksi sauvasekoittimella tulisi vähän nopeammin valmista. Kun tahna on tasaista, voit laittaa sen jääkaappiin odottamaan punajuuriranskisten valmistumista. 

Mä ihastuin aikoinaan bataattiranskiksiin, kun niitä alkoi näkymään blogeissa ja muualla, mutta sanoisin että punajuuriranet (etenkin fetadipin kanssa) ovat vielä parempi vaihtoehto tähän kylmään vuodenaikaan.

10 kommenttia:

  1. Oi vitsi, en ookaan kuullu tästä ennen! Testiin! :-)

    adaemmimaaria.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah en mäkään ollut, mut piti keksiä jotain käyttöä ylijääneille punajuurille ni lopputulos oli sit tää :D

      Poista
  2. Tää oli mullekin aivan uusi juttu, ehdottomasti testiin! Meillähän Charles ei edes syö mitään muuta, kuin kasviksia - kiva vaan, kun pääsen loistamaan vaihteeksi vähän erilaisella vaihtoehdolla... :--D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu teille molemmille! ^_^

      Poista
  3. Kuulostaapa hyvältä! Pitää laittaa ohje muistiin :-)

    http://millatt.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Eikä, kuulostaa ihan superherkulta!! Pakko kokeilla ennen joulua :)

    allthemgoodthings.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Kiinnostavan erilaisia perusranskiksiin verrattuna :D

      Poista
  5. Oooi tää onkin ihan uusi tuttavuus mulle, mutta menee kyllä tämä(kin) testiin ;) Bataattiranut ovat kyllä ihan parhautta, joten katsotaan että tuleeko näistä kilpailija niille! :D

    https://anskisss.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ainakin tuli XD Tai ei varsinaisesti kilpailija, koska nää sopii joulunaikaan niin törkeen hyvin. Bataattiranei voi taas popsia kesällä ^^

      Poista